POLICE vs. PRICE

isblokker

Innen idrettsskader har man tidligere brukt PRICE prinsippet, men med nyere forskning heter det nå POLICE og prinisippet er endret noe, Les mer om det her.

Behandling av akutte idrettsskader med POLICE-prinsippet

Akutte idrettsskader oppstår plutselig og har vanligvis en klart definert årsak. Akutte merter og nedsatt funksjon er som regel det første

som treffer utøveren etter skadedebut. Den skadde kroppsdelen vil ikke lenger fungere optimalt, og i mange tilfeller må utøveren

avbryte idrettsutøvelse øyeblikkelig eller kort tid etter skaden er inntruffet.

Tidligere brukte vi prinsippet PRICE som står for Protection, Rest, Ice, Compression, Elevation. Nyere forskning anbefaler prinisppet POLICE som lyder likt men en vesentlig forskjell som er byttet ut er hvile med optimal belastning.

 

Enten det er muskel, sene, knokler eller bindevev som er skadet oppstår det en lokal inflammatorisk prosess med hevelse, rødme, varme, smerte og nedsatt funksjon. Den inflammatoriske prosessen er kroppens egen 113-mekanisme mot skaden som er oppstått, og en naturlig del av tilheling av skadet vev i en tidlig fase. Inflammasjon er altså ønskelig. 

Selv om inflammasjon er en naturlig og nødvendig del av vevstilheling etter skade, er det i mange tilfeller nødvendig å redusere inflammasjonens størrelse og varighet. Målet med behandlingen er å beskytte den skadede strukturen, lindre smerte og begrense blødninger så mye som mulig. Dette forebygger stor hevelse, som igjen er smertelindrende, og det gir bedre betingelser for videre behandling og tilheling av skaden. Dette kan bidra til raskere og tryggere retur til idrett. 

 


Akronymet POLICE står for Protection, Optimal Loading, Ice, Compression og Elevation, disse er beskrevet nedenfor.

 

P- Protection; Den første bokstaven står for beskyttelse. Det må vurderes om den skadde kroppsdelen har bruk for beskyttelse. I løpet av de første dagene etter skade kan det være fornuftig å holde den skadede kroppsdelen beskyttet og i ro.

 

OL- Optimal Loading: Ett nytt begrep med stor verdi. Optimal belastning er vesentlig for skadens videre forløp og utfall. Hvor mye kan den skadde kroppsdelen mobiliseres og belastes uten at utøvers smertegrense overskrides? Hvor mye belastning er for mye? Belastes den skadde kroppsdelen optimalt fra debut, kan skadetiden reduseres, og retur til idrett kan skje fortere med bedre forutsetninger enn hvis utøver hviler kroppsdelen for lenge eller belaster den for mye. 

 

I- Ice: Is og kuldebehandling brukes for å redusere smerter. Is og kulde er et godt alternativ til smertelindring, da medikamentell behandling kan gi bivirkninger. Spesielt bruk av NSAIDs (for eksempel Ibuprofen) kan øke eventuelle blødninger i det skadde vevet, som ikke er ønskelig.

 

C- Compression: Kompresjon er vesentlig for å redusere hevelser, og kan være gunstig å bruke de første dagene etter skaden er oppstått. Ved å redusere hevelse kan også smertene reduseres, samtidig kan kompresjonen gi utøveren en god opplevelse av støtte rundt det skadde vevet, slik at belastning bedre kan optimaliseres i en tidlig fase. 

 

E- Elevasjon: Å heve den skadde kroppsdelen kan også være effektivt for å redusere hevelser, og en god metode for å redusere den dunkende smerten som ofte oppstår etter at en akutt skade har oppstått. 

Protection Optimal Loading Ice Elevation